Investeren in de ontwikkeling van je medewerkers? Dan investeer je ook meteen in je bedrijf of organisatie! Dankzij subsidies en fiscale regelingen kun je je medewerkers laten groeien in hun werk. Hieronder vind je alle financieringsmogelijkheden voor jou als werkgever.

Financieringsmogelijkheden

Als de opleiding van je medewerkers plaatsvindt onder werktijd, kunnen de kosten oplopen. In veel cao’s staat hoeveel dagen studieverlof je door moet betalen. Verder is het belangrijk om in een arbeidsovereenkomst afspraken te maken over een terugbetaalregeling van de studiekosten als je medewerker ontslag neemt.

Heb je een mkb-onderneming, samenwerkingsverbanden in het mkb of juist een grootbedrijf in de landbouw, horeca of recreatie? Kijk dan eens naar de SLIM-regeling. Daarmee kun je subsidie aanvragen voor bijvoorbeeld loopbaan- en ontwikkeladviezen voor je medewerkers, een derde leerweg, een doorlichting van je onderneming of het opzetten van initiatieven om de ontwikkeling van je medewerkers aan te moedigen.

Je vindt meer informatie op de website van de overheid.

Je kunt in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de studiekosten via de Subsidieregeling Praktijkleren. Deze regeling is een tegemoetkoming voor de kosten die je als werkgever maakt voor de begeleiding van een leerling of student.

Bekijk meer informatie op de website van RVO.

Met O&O-fondsen kun je de opleidingskosten van een medewerker dekken of een medewerker betaald verlof geven voor studiedagen. Er zijn O&O-fondsen voor grote en kleine bedrijven in de branches: horeca, bouwbedrijf, metaalindustrie, metaalbewerking, motorvoertuigen, elektrotechniek en installatie, bakkersbedrijf, meubelindustrie, timmerindustrie en confectie-industrie. Ook zijn er kleinere fondsen voor de groenten- en fruithandel, de parketvloerbranche en de koeltechniek.

Je vindt meer informatie op de website van Opleiding en beroep.

Je kunt als werkgever belastingvoordeel krijgen. Daar zitten natuurlijk wel voorwaarden aan.

Bekijk meer informatie op de website van de Belastingdienst.

Er zijn nog meer subsidies vanuit het Rijk de EU of je provincie. Je vindt ze allemaal op de website van het Ondernemersplein.

Kun je je medewerkers niet (volledig) helpen met de kosten van hun opleiding? Dan kunnen ze gebruikmaken van verschillende regelingen. Denk aan Opijver (het Achterhoeks talentenfonds) of het Levenlanglerenkrediet. Op de kostenpagina voor studenten vinden je medewerkers meer informatie!